Övernaturlig aktivitet

Katie och Micah bor tillsammans i ett hus. Det har börjat låta läskigt vissa nätter och paret (mest Micah) bestämmer sig för att videofilma deras sovrum när de sover.

Det är vad som utgör stommen till filmen Paranormal activity.



Det är en bra uppbyggd lågbudgetskräckis. Nästan hela handlingen utspelas i huset och det är egentligen bara Katie och Micah som är med. Just lågbudget och handkamera fungerar självklart utmärkt inom genren. Självklart går tankarna till Blair Witch Project, både i utförande och i vissa delar av filmen. Men inte alls så mycket så "det stör" (om ni förstår vad jag menar).

På det stora hela är det en bra skräckrulle. Inte fantastisk på något sätt men man sitter som på nålar filmen igenom. En detalj tyckte jag var onödig och drog ner känslan lite, men jag vill inte avslöja för mycket så det får ni lista ut när ni sett den i stället.

Att den har kallats "den läskigaste filmen någonsin" är en liiiiiiiiten överdrift, men visst, den är hyfsat bra. Absolut sevärd. Och det är lite obehagligt att sova själv första nätterna efter att ha sett den.

BTW: Jag har bara sett versionen med originalslutet.
Tydligen finns det ett "hollywood-slut" som visats på biograferna. Efter att ha läst om det är jag glad att jag inte såg det. Är ni nyfikna på hur filmen slutar (på två olika sätt) är det bara att klicka HÄR <-OBS spoilers.

Stockholm Filmfestival: Daniel And Ana

Mexikansk "based on a true story"-film. Att den var just baserad på en verklig händelse var något jag inte visste innan filmen började. Jag är tveksam till om jag skulle gått och sett den i sådana fall. Anledningen är inte att jag tycker såna filmer är tråkiga men däremot blir de ju extra jobbiga att se eftersom man vet att det hänt på riktigt.

Daniel and Ana handlar i alla fall om ett syskonpar som blir kidnappade och blir tvingade till att ha sex framför en videokamera. Traumatiserande, minst sagt.

Samma sak här, jag vill inte avslöja handlingen för mycket men det var verkligen inte vad jag hade väntat mig. Även detta var en face2face-visning och regissören Michel Franco, snygga skådespelaren Dario (som spelar Daniel) och producenten var där. Tydligen är detta ett ganska vanligt fenomen, att folk kidnappas och tvingas till sex. Inte minst i Mexiko och Ryssland. Tydligen intervjuade Michel ett flertal psykologer om detta fenomen och han fick även tala med syskonparets riktiga psykolog. Alla vesäntliga händelser är sådant som faktiskt skedde. Vilket gör att det vänder sig i magen när man tänker på det.

För er som inte kommer se den men vill läsa lite extra har jag lagt en kort resumé i vit text under bilden. Bara att markera och läsa om ni känner för det. OBS för spoilers, men det kanske ni förstod själva.

Jag är hur som helst väldigt glad att jag såg filmen, den var riktigt riktigt bra.


Michel Franco (regissör) och Dario Yazbek Bernal (Daniel)

Ana ska gifta sig. Daniel har tjej. De kidnappas och får beskedet om att de antingen måste ha sex framför kameran eller bli våldtagna och mördade. Så de ligger med varandra. En väldigt VÄLDIGT obehaglig scen. Sen körs de till sin bil med ögonbindlar och får åka hem. Dom pratar inte om det med någon men mår (såklart) väldigt dåligt. Ana vill bryta sin förlovning, Daniel börjar skolka, föräldrarna blir oroliga och allt är skit. Ana börjar gå hos psykolog och vill ha dit Daniel. Han är där kort under ett möte men går ut igen eftersom det blir för jobbigt. När det verkar som att de äntligen ska börja kommunicera med varandra igen så går Daniel och våldtar Ana(!). Ytterligare en VÄLDIGT obehaglig scen. Sen gifter sig Ana med sin kille och flyttar till Spanien. Daniel funderar på att mörda hennes man men gör det inte. Varken Daniel eller Ana vet vad som hände med filmen de medverkade i men den antas ha sålts på underground-porrscenen där folk suktar efter att se syskon kn*lla. BLEH.

Stockholm Filmfestival: Mother

Som jag förstod är Mother eller Madeo en av mina nya favoritfilmer. Antagligen kommer den inte på bio här i sverige men får ni chans att se den på något annat sätt ska ni verkligen göra det. Jag vill inte avslöja för mycket om handlingen, men som regissören Bong Joon-ho sa när han presenterade den, "it's a movie about crime, suspension and about the relationship between a mother and her son". Hennes 27-åriga förståndshandikappade son blir anklagad för mord och hon tar det på sitt ansvar att finna den egentliga mördaren. Det är premissen.


Mother


Den förståndshandikappade sonen var brutalt tjusig (näst längst till vänster).
Bong Joon-ho till höger.


Efter filmen var det face2face med den smått geniale regissören. Här måste jag säga att Stockholm Filmfestival klantade till det. Intervjun skulle hållas på svenska och sydkoreanska, men det visade sig att en i publiken bara pratade engelska. Då fick den stackars tolken det till uppgift att översätta direkt till engelska. Vilket verkligen inte var hennes grej. Bong Joon-ho räddade upp situationen genom att själv svara tjejen som intervjuade på engelska när han upptäckte att tolken översatte fel och stakade sig hela tiden. Men precis när han kommit igång blev de tvugna att avbryta eftersom nästa film skulle visas. Okej? Hur hade dom tänkt här då??? Publiken fick inte ställa frågor, regissören hann nästan inte säga någonting och allt var verkligen taffligt planerat.

Hur kan man tro att man ska genomföra ett face2face på fem minuter? Filmen startade i tid och det var inga förseningar med annat och ändå hade dom planerat fem minuter? Jag blev en smula besviken. Antagligen enda gången som jag kommer få se den här karln och höra honom prata och så får han fem minuter. Hoppas för hans skull att han har andra åtaganden i Sverige. Att komma från Sydkorea för det här lilla kan ju inte vara så kul. Dessutom skar det lite i hjärtat när jag såg att halva salongen var tom när filmen började. Seriöst, förstår folk inte hur bra han är?

Ja ja. SE FILMEN I ALLA FALL. När den kommer på DVD ska jag definitivt köpa den. <3 Sydkoreansk film.

Som ni kanske märkt

...har bloggen varit vilande några veckor. Nu är det dock slut med det i och med att stockholm filmfestival drar igång!

Nu ska jag iväg på en face2face-visning av en av mina kommande favoritfilmer Mother (höga förväntningar? Skulle jag?). Återkommer om några timmar.


RSS 2.0