Miyazaki har gjort det igen



Det är något med Miyazakis sätt att porträttera barn som gör att det är helt omöjligt att inte älska karaktärerna. När Mei gick bort sig i Totoro trodde jag att mitt hjärta skulle brista och det var lite samma känsla jag fick av att se hans nya film Ponyo.



Ibland blir man så lycklig så man bara vill gråta. Jag säger inte att Ponyo är den bästa filmen som kommit från Studio Ghibli för det är den inte. Men det är något med att se barnfilmer på bio som INTE är animerad skit.. Eller... skit och skit. Jag gillar ju animerad skit också. Men att faktiskt se en tecknad film, det känns lite som en present.

Jag tänker inte berätta något om vad Ponyo handlar om alls. Men det är hans första rulle gjort i akvarellteknik. Bara därför är det värt att ta sig iväg, den var himla fin! Vill ni se den, ta er till Rigoletto på kungsgatan för där visas den med japanskt tal. Vill dock varna för att det verkligen är en barnfilm. Ingen anime för vuxna utan verkligen för barn. Med det sagt vill jag också påpeka att det var kanske 80 pers i biosalongen och två av dem var barn.

Visste ni förresten att Disney ska återgå till tecknade filmer och överlåta datoranimationen till Pixar? Ser ut att kunna bli bra det här. Kommande Disney-rullen The princess and the frog ser ut såhär.



Länge sen jag såg fram emot en Disney-film faktiskt.

3D, den "nya" tekniken

Jag var och såg min första 3D-film igår. Final destination 4. Det finns väl inte jättemycket att säga om filmen egentligen, den var precis det man förväntade sig. Ingen story över huvud taget utan bara en väntan på att se vem som skulle dö härnäst och hur.


OMG, car wash from hell!

Jag och min sambo var i alla fall rörande överens om att det ballaste med 3D-visningen just den kvällen inte alls var filmen i sig utan istället trailern för A christmas carol som kommer till jul. Jag tycker visserligen inte riktigt om hur animationen ser ut men å andra sidan är ju rullen gjord för 3D. Men det är klart. Eftersom 3D bygger på skärpedjup så kan man ju styra den på ett helt annat sätt när man själv har kontroll över animationen.


Här gjorde sig 3D tusen gånger bättre.

Just i Final destination 4 tyckte jag att tekniken gjorde varken från eller till. Jag fick lite ont bakom ögonen men that's it. Trist. Jag förväntade mig kanske inte att allt skulle poppa ut ur duken, men jag trodde i alla fall att det skulle bli lite mer av en wow-upplevelse.

Heja SVT! Mer skräck åt folket!

Det är inte ofta jag ställer alarmet på mobilen för att inte glömma ett TV-program, men Skräckministeriet är för bra för att missa. Jag vet inte vari tjusningen ligger. Är det ett jättespännande program på riktigt eller är det så bra för att det känns otippat?

Hur som helst är dagens tips således en tv-serie, inte en film. Har ni missat det kan ni kolla in svt play.

(klicka inte på bilden om ni är äckelmagade, men det kanske ni förstod ändå)



Dagens avsnitt handlar i alla fall om (paste:at från tv.nu)

Japansk skräck. "Skräckministeriet" åker till Japan i sökandet efter flickspöken med långt svart hår och träffar författaren bakom succén "The Ring", Koji Suzuki. Vi får träffa ultravåldsregissören Hideshi Hino vars vidriga splatterfilmer är förbjudna i Japan och går en match med Japans mest kända monster, Godzilla. Och så testas det nya Wii-spelet "Ju-On: The grudge" - är det så läbbigt som det sägs?

Rocky

Jag har väl aldrig sprungit och köpt serietidningen men det är klart att jag läst serien. Tycker att den är jäkligt rolig. Lånade hem filmen Rocky med 13 animerade kortfilmer á 2 minuter. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka.



Å ena sidan håller kortfilmerna ungefär samma ton som serien. Om än ÄNNU bittrare och mer cyniskt. Men det var nåt som inte riktigt klaffade. Jag vet inte om det var animationen jag störde mig mest på eller om det var att poängerna inte var lika på pricken som i serien.

Den var absolut sevärd (hallå, 26 minuter av ditt liv liksom) och likaså bakom-materialet. En 30 minuter lång bakom-film som både jag och min sambo skrattade åt en del. Man skulle kunna sammanfatta Martin Kellerman (Rockys skapare) och hans polare med ett enda ord: Slöhögar.

Sen nämndes det ett långfilmsprojekt också men det tror jag är slopat. Yeahwell, känns inte som någon jätteförlust.

I övermorgon smäller det btw. FINAL DESTINATION 4 premiären. 3D! Jag är fetpepp!

One eyed monster - It's not attached to anyone!

Nu menar jag ju inte på riktigt (gudbevars). Jag refererar självklart till filmen jag skrev om i det här inlägget.

Så, vad tyckte jag om den? Ja... filmen är ju egentligen sevärd enbart pga att den har gjorts. Det är himla konstigt. Att någon tyckta att det var en bra idé att göra den här filmen och att någon annan sedan hostar upp pengarna att göra den. It's amazing.

Hur som haver: Den var självklart kass. Men första tjugo minutrarna garvade jag i alla fall och var positivt överraskad. Men sen barkade det utför. När rullen tog en vändning och försökte sig på att vara seriös, då tappade jag helt intresset. En så uppenbar B-film kan inte ta sig själv på för stort allvar, då tappar man hela poängen. Tycker jag.

Men det fanns några minnesvärda scener. Som den här till exempel, där en snubbe håller på att bli strypt av Ron Jeremys penis.



Undrar ni vad Ron Jeremy varit inblandad i mer (förutom vuxenfilmer då) kan jag tipsa er om att söka på "freak of the week" på youtube. Där glimtar Corey Feldman förbi också. Som en liten bonus.

Opepp på emo-kvinnor



Jag ville läsa böckerna. Jag ville vara sugen på att se filmerna. Men så fort den första bilden på Lisbeth Salander läckte ut försvann peppen och kom aldrig mer tillbaka.

Trots detta ska jag försöka ge mig på både att läsa böckerna och se filmerna eftersom jag hört att de är bra. Men vilken kvinna i hennes ålder...? Bah. Det är precis som den där förvuxna fjortisen i NCIS.


Lite om Spielberg



Kollade på Hajen igår och är följdaktligen tvungen att lägga upp det här klippet (som bara är en ljudfil om man ska vara petig). Jag såg Hajen när jag var runt 10-11 år senast och det enda jag kom ihåg från den gången är musiken och själva hajen. Att man inte får se monstret på riktigt förrän en timme in i filmen är ju ett genidrag.

Alla vet väl vad filmen går ut på. Haj äter folk, några åker ut i båt och ska försöka ha ihjäl den. På pappret låter det verkligen som den segaste filmen i världshistorien. Men Steven Spielberg visade redan tidigt att han kan göra mycket med små medel.

Har ni sett filmen Duel från 1971? Jag såg den när jag var 15. I ett nötskal handlar det om en man som kör bil och blir jagad av en lastbil. Låter ju också hur trist som helst, men man sitter verkligen på helspänn och filmen blir aldrig tråkig och långsam. Konstigt nog.



Nu är det länge sen jag såg något nytt som Spielberg regisserat (var väl The terminal 2004) och kan väl inte på något sätt påstå att han är någon slags favorit även om han gjort en del riktigt bra filmer. Nästa rulle jag kommer klippa som han regisserat är ju nya Old boy som ska komma 2010. Som jag verkligen inte ser fram emot som ni säkert vet om (om ni läst bloggen ett tag). Men det kommer ju inte gå att INTE se den.

Yeah well.

Nu ska jag dricka kaffe och lyssna på ljudbok. Vakna 04:40 en söndag borde inte vara möjligt, men här sitter jag ändå och är pigg. Underligt.

District 9

Jag var på bio i veckan. Skulle egentligen se Looking for Eric men vi var inne i stan tre timmar innan filmen skulle börja så vi tänkte om. Vi gick alltså och kollade på District 9. Jag hade inte hört mycket om det alls, det enda jag visste var att det skulle handla om aliens som bodde i någon slags slum.

Mycket riktigt.

District 9 thriller
Rymdvarselser vräks från sina kartonghus.

Men jag måste faktiskt säga att jag är positivt överraskad ändå. Under filmens gång satt jag och funderade på om jag tyckte om den eller inte. Var väldigt osäker. Men efter att ha sett klart filmen kom jag fram till att jo, den var faktiskt rätt bra. En stabil 3:a får den på filmtipset.se.

Det jag tyckte var den största överraskningen var huvudrollsinnehavaren Sharlto Copley. Han gjorde verkligen en minnesvärd rollprestation och jag tycker det är väldigt befriande med en karaktär som inte enbart är ond/god. Det är bara att hoppas att han är med i fler filmer kommande åren.

I skrivande stund ligger District 9 som #63 på IMDBs top 250. Vilket förvånande mig väldigt. Visst att den är ganska bra men inte SÅ bra. Å andra sidan brukar nya rullar alltid få alldeles för höga betyg, sen får gemene man tillfälle att se filmen på TV och då rasar den några hundra placeringar. I bet my fur.

Dagens tips: Jag och min sambo var på EB Games i skärholmen här om dagen och de säljer tydligen DVD-filmer också. Just nu i alla fall. Vi gick därifrån med Kill Bill I, Kill Bill II, Hajen, Amadeus, Smoke, Good morning Vietnam, 1408, Six-string samurai, Natural born killers, The french connection och Jackie Brown för 500 pix. Billigt.

amadeus movie
Ikväll blir det nog Amadeus, det var länge sen.

Ett missat samtal

Precis kollat klart på One missed call. Eftersom regissören tidigare gjort Ichi the killer och Imprint (en del i Masters of horror) trodde jag faktiskt jag skulle gilla den här.

Första halvtimmen garvade jag. Andra halvtimmen höll jag på att somna. Sista halvtimmen suckade jag mig igenom. Den kom inte igång förrän tio minuter innan den slutade och det är alldeles för sent.



Asian chicks are hot i alla fall. Men det räddar knappast en hel film.

Nu ska jag äntligen kolla på One eyed monster. Later computators!

Vagina dentata



När jag först hörde talas om den här filmen började jag garva. Det handlar alltså om en tjej som har tänder i fjåsan, för att uttrycka det lite fint.

Döm av min förvåning när jag och min sambo hyrde den och vi båda faktiskt tyckte den var bra på riktigt! Visserligen är den full av stereotypa karaktärer (tjejen i knälång kjol som ber till jesus och är med i skolans avhållsamhetsgrupp, sminkade killen med fult litet skägg som bara ligger i sängen hela dagarna, röker gräs och lyssnar på dödsrock etc) men det gör ingenting. Dels tror jag att det var lite det filmskaparna var ute efter och dels måste man kunna koppla av och bara njuta av filmen.

Om man som jag inte har några direkta problem med att se en avbiten penis eller ett par söndertrasade fingrar på film är det bara att ladda ner springa till videobutiken. Men är man lite äckelmagad kanske det passar sig bättre med en annan film.

Apropå andra filmer så kommer jag osökt att tänka på SVTs miniserie Mannen under trappan. Första avsnittet gick i söndags. Det märks på produktionen att de hastat ihop serien på dryga månaden, men jag blev väldigt sugen på att läsa boken som är förlaga. Otroligt läskigt scenario. Kolla på SVT-play om ni missade, den går i fyra delar á 45 minuter!

Listan med stort L men med ett ännu större MEN...

I gårdagens inlägg lovade jag att jag skulle lägga in en lista på filmerna jag gett betyget 5 till på filmtipset.se. Sagt och gjort. Men det är något som inte känns riktigt som det ska. Kollar igenom listan och tycker att den ser väldigt osexig ut. Osexig som i "klart man ska sätta en 5:a på Schindlers List". Förstår ni vad jag menar?

Kollat igenom filmerna jag satt betyget 4:a på och inser att den listan är mycket roligare. Skulle någon fråga om jag kan rekommendera en film är sannolikheten att jag skulle rekommendera filmer jag satt en 4:a på större än att jag skulle rekommendera mina 5:or. Anledningen? Jag vet faktiskt inte. För att betyg 5-listan känns safe tror jag.

Men här är i alla fall mina toppfilmer. Jag har betygsatt dessa under en fem års period, vilket medför att jag kanske inte riktigt håller med mig själv i 20-års åldern nu när jag är 25. Gummo såg jag till exempel om för bara någon månad sen. Jag tycker fortfarande den är väldigt bra som film (speciellt första timmen) men jag skulle nog aldrig satt en 5:a på den i dagsläget. Men alla filmer är i alla fall oerhört bra och har ni inte sett alla är det dags att börja beta av.

Jag har inte länkat till alla filmer på IMDB eftersom det skulle ta sån himla tid, men det är bara att gå in på IMDB.com och söka efter titeln. Piece of cake.

Ett hål i mitt hjärta, Martyrs och Saló vet jag att de flesta inte gillar men jag älskar dem. Höjer dock ett varningens finger eftersom de är vädigt jobbiga att titta på av olika anledningar. Den förstnämnda för att det bara är misär rakt igenom, den andra för att den gränsar till tortyrporr och den tredje för att... ja, vad ska man säga. Jag vill ju inte avslöja för mycket om Saló's handling om ni inte sett den men jag kan ju avslöja att regissören blev mördad tre dagar efter att filmen gått upp på de italienska biograferna. På grund av filmen då.

Well, enjoy.

A Tale of Two Sisters
Originaltitel: Janghwa Hongryeon
Regissör: Kim Ji-woon
År: 2003
Längd: 115 min


Alien
Originaltitel: Alien
Regissör: Ridley Scott
År: 1979
Längd: 117 min


Allrakäraste syster
Originaltitel: Allrakäraste syster
Regissör: Göran Carmback
År: 1988
Längd: 30 min


Amelie från Montmartre
Originaltitel: Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain
Regissör: Jean-Pierre Jeunet
År: 2001
Längd: 122 min


American Beauty
Originaltitel: American Beauty
Regissör: Sam Mendes
År: 1999
Längd: 122 min


Anchorman
Originaltitel: Anchorman: The Legend of Ron Burgundy
Regissör: Adam McKay
År: 2004
Längd: 94 min


Bad Boy Bubby
Originaltitel: Bad Boy Bubby
Regissör: Rolf de Heer
År: 1993
Längd: 112 min


Borat
Originaltitel: Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
Regissör: Larry Charles
År: 2006
Längd: 84 min


Cat Soup
Originaltitel: Nekojiru-sou
Regissör: Tatsuo Sato
År: 2001
Längd: 34 min


Clockwork Orange
Originaltitel: A Clockwork Orange
Regissör: Stanley Kubrick
År: 1971
Längd: 136 min


Dark Water
Originaltitel: Honogurai mizu no soko kara
Regissör: Hideo Nakata
År: 2002
Längd: 101 min


Doctor Horrible's Sing-Along Blog
Originaltitel: Doctor Horrible's Sing-Along Blog
Regissör: Joss Whedon
År: 2008
Längd: 40 min


Dorian Grays porträtt

Originaltitel: The Picture of Dorian Gray
Regissör: Albert Lewin
År: 1945
Längd: 110 min


Edward Scissorhands
Originaltitel: Edward Scissorhands
Regissör: Tim Burton
År: 1990
Längd: 105 min


Ett hål i mitt hjärta
Originaltitel: Ett hål i mitt hjärta
Regissör: Lukas Moodysson
År: 2004
Längd: 97 min


Full Metal Jacket
Originaltitel: Full Metal Jacket
Regissör: Stanley Kubrick
År: 1987
Längd: 116 min


Fyra nyanser av brunt

Originaltitel: Fyra nyanser av brunt
Regissör: Tomas Alfredson
År: 2004
Längd: 192 min


Gilbert Grape
Originaltitel: What's Eating Gilbert Grape
Regissör: Lasse Hallström
År: 1993
Längd: 118 min


Gudfadern
Originaltitel: The Godfather
Regissör: Francis Ford Coppola
År: 1972
Längd: 175 min


Guds stad
Originaltitel: Cidade de Deus
Regissör: Fernando Meirelles, Kátia Lund
År: 2002
Längd: 130 min


Gummo
Originaltitel: Gummo
Regissör: Harmony Korine
År: 1997
Längd: 89 min


Gökboet
Originaltitel: One Flew Over the Cuckoo's Nest
Regissör: Milos Forman
År: 1975
Längd: 133 min


Happiness
Originaltitel: Happiness
Regissör: Todd Solondz
År: 1998
Längd: 134 min


Magnolia
Originaltitel: Magnolia
Regissör: Paul Thomas Anderson
År: 1999
Längd: 188 min


Martyrs
Originaltitel: Martyrs
Regissör: Pascal Laugier
År: 2008
Längd: 97 min


Min granne Totoro
Originaltitel: Tonari no Totoro
Regissör: Hayao Miyazaki
År: 1988
Längd: 86 min


Mysterious Skin
Originaltitel: Mysterious Skin
Regissör: Gregg Araki
År: 2004
Längd: 99 min


No Country for Old Men
Originaltitel: No Country for Old Men
Regissör: Ethan Coen, Joel Coen
År: 2007
Längd: 122 min


Nyckeln till frihet
Originaltitel: The Shawshank Redemption
Regissör: Frank Darabont
År: 1994
Längd: 142 min


Old Boy - hämnden
Originaltitel: Oldboy
Regissör: Park Chan-wook
År: 2003
Längd: 120 min


Pulp Fiction
Originaltitel: Pulp Fiction
Regissör: Quentin Tarantino
År: 1994
Längd: 154 min


Salò eller Sodoms 120 dagar
Originaltitel: Salò o le 120 giornate di Sodoma
Regissör: Pier Paolo Pasolini
År: 1975
Längd: 116 min


Schindler's List
Originaltitel: Schindler's List
Regissör: Steven Spielberg
År: 1993
Längd: 195 min


Spirited Away
Originaltitel: Sen to Chihiro no kamikakushi
Regissör: Hayao Miyazaki
År: 2001
Längd: 125 min


Stevie
Regissör: Steve James
År: 2002
Längd: 140 min


Svampbob Fyrkant - filmen
Originaltitel: The SpongeBob SquarePants Movie
Regissör: Stephen Hillenburg
År: 2004
Längd: 90 min


The Departed
Originaltitel: The Departed
Regissör: Martin Scorsese
År: 2006
Längd: 152 min


The Good, the Bad, the Weird
Originaltitel: Joheunnom nabbeunnom isanghannom
Regissör: Kim Ji-woon
År: 2008
Längd: 120 min


The Host
Originaltitel: Gwoemul
Regissör: Bong Joon-ho
År: 2006
Längd: 119 min


The King of Kong
Originaltitel: The King of Kong
Regissör: Seth Gordon
År: 2007
Längd: 79 min


The Shining
Originaltitel: The Shining
Regissör: Stanley Kubrick
År: 1980
Längd: 119 min


There Will Be Blood
Originaltitel: There Will Be Blood
Regissör: Paul Thomas Anderson
År: 2007
Längd: 158 min


Trainspotting
Originaltitel: Trainspotting
Regissör: Danny Boyle
År: 1996
Längd: 94 min


True Romance
Originaltitel: True Romance
Regissör: Tony Scott
År: 1993
Längd: 120 min


Vampyrernas natt
Originaltitel: Dance of the Vampires
Regissör: Roman Polanski
År: 1967
Längd: 108 min


Zigenarnas tid
Originaltitel: Dom za vesanje
Regissör: Emir Kusturica
År: 1988
Längd: 142 min

Pepp och smått opepp pepp

Uppdateringen har varit under all kritik senaste veckorna. Men med all tid som jag sparat in på att sluta röka (9:e rökfria dagen) så kommer jag ha tid för uppdateringar framöver. Om varje cigg motsvarar 5 minuter av min tid betyder det att jag har ungefär 90 minuter till övers per dag numera. And that's awesome!

Anywho: Jag har fått en förfrågan om filmtips. Därför tänker jag i nästa inlägg (som kommer imorgon) lägga ut en lista på filmerna jag gett betyget 5 från filmtipset.se. Vill ni gå in och tjuvkika så är mitt nickname dumbass.

Snart är det förresten 25:e september och vad händer då? Jo, The Final Destination (aka Final Destination 4 och Final Destination: Death trip) kommer på bio! Dels är peppen hög för att jag faktiskt gillar de tre första Final Destination-rullarna. Men det finns ett till skäl till varför det kryper i kroppen. Jo hörnini, den kommer gå på bio i 3D! Fantastiskt! Än så länge har jag bara sett att Disneys och Pixars filmer gått i 3D. Men en tonårs-skräckis? Det kan ju inte bli annat än succé!


Fatta det här i 3D, rulltrappan kommer typ UT UR DUKEN! Det kommer bli toppen!

För några dagar sen fick jag förresten veta att Stephen Fry spelar chesire-katten i Tim Burtons kommande Alice in Wonderland. Vilket alltså betyder att jag är mycket mer sugen på att se den än tidigare. Säga vad man vill om Tim Burton, han gör alltid väldigt snygga filmer. Men ibland blir det inte så mycket mer än så. Sweeney Todd är ett lysande exempel på en väldigt snygg men väldigt tråkig film. Ibland tror jag att han lägger så mycket krut vid rekvisita, smink etc för att dölja att filmerna inte har något egentligt djup eller bygger på en väldigt tunn historia. Eller är det bara jag som inte förstår honom? Jag hoppas i alla fall bli glatt överraskad när Alice in Wonderland har premiär i mars 2010, men jag är skeptisk.

Men som sagt, trailern är sjukt snygg.


Ron Jeremys enögde monster

Jag måste faktiskt säga att Day of the dead - The beginning som jag såg för några dagar sen inte alls var så dålig som jag hade förväntat mig. Nu är jag väl ganska luttrad vad gäller dåliga filmer, men ändå! ABSOLUT ingenting jag någonsin skulle rekommendera, men helt okej söndagsrulle om man gillar skitfilmer.

Nu är peppen inställd på One-eyed monster som i korta drag handlar om porrfilmsskådisen Ron Jeremys penis. Den blir besatt av en utomjording och mördar folk. Bara hans snorre alltså, inte resten av kroppen. Det låter så osannolikt dåligt så jag tror den är toppen! Ska försöka hinna se den i veckan.

Se trailern!



Fantastiskt, right?

Filmer med alternativa slut.

Idag skulle jag och min sambo kolla på The good the bad the weird. Har inte sett den sen den gick på Stockholm Filmfestival i november 2008. Slog på rullen och såg i menyn att det fanns ett alternate ending! Kollade således klart på filmen först och det var samma slut som jag har sett. Sen valde vi att se Alternate ending. Det alternativa slutet (the korean ending, alltså det första påtänkta slutet) förklarade mycket mer och var i min mening faktiskt bättre. Hur kommer det sig att de gjort om slutet? Är det för att det ska passa den västerländska marknaden eller? Men det var ju jättetydligt och snyggt. Var det det dom ville få bort? Ville dom lämna slutet mer öppet? Jag fattar ingenting.

Måste dock tilläggas att filmen är (enligt mig) fantastisk vilket slut man än ser.


The weird - Song Kang-ho ... Maja Kang-ho, ja det låter fint...

Jag har sett två andra filmer med alternativa slut som jag kan komma på såhär på rak arm.

The butterfly effect. Den såg jag på bio med ett slut. Men sen såg jag den på DVD med ett helt annat slut. Vill inte avslöja för mycket om någon nu inte har sett den, men bio-slutet var mycket mer feel-good.


Ashton Kutcher, förvånansvärt bra i The butterfly effect

Samma sak med filmen 1408, fast tvärtom. Det var iofs en nedladdad test-version jag såg som de tydligen visat innan de släppte filmen på bio for real. Folk hade tydligen tyckt att det var för sorgligt så det ändrades.
Men vad var dealen med The butterfly effect? Har hört någonstans att det ska finnas tre eller till och med fyra(!) slut på den rullen. Kan dom inte bara nöja sig med ett?

Jag har säkert sett en massa filmer som har alternativa slut utan att veta om det, det grämer mig lite. Tänk om dom skulle varit sämre... eller bättre? Tänk om jag missat någonting? How can they do this to me?

Hoppas verkligen mitt CSN-kort kommer på posten snart förresten. Jag skulle verkligen vilja köpa Stockholm Filmfestival-medlemskortet nu innan det kommer fler gratis förhandsvisningar jag inte kan gå på (vad gör man inte för att spara in 50-lappen man sparar med hjälp av CSN).

-TILLÄGG 5 minuter senare-

HÄR finns en lista på filmer med alternativa slut.
OBS, SPOILERS, men det kanske ni förstod själva.


RSS 2.0